Ta hand om din säng

Din säng är tänkt att hålla i många år. Genom att vara noga med skötseln ökar livslängden betydligt och den kommer hålla sig fräsch lång tid framöver.

Var noga med att låta madrassen luftas. Du behöver inte bädda sängen så fort du stiger upp varje morgon utan låt den andas fritt ibland. Då försvinner fukt och kvalster.

Passa på att dammsuga madrassen när du städar sovrummet och byter lakan i sängen. Använd möbelmunstycket till dammsugaren för bästa resultat. Sängar mår bra av att vändas och vridas några gånger per år. Var sjätte till tolfte vecka är lagom och den ska vändas både upp och ned samt vridas så huvud och fotändan byter plats. På så sätt anpassas en större del av sovytan till din kropp, madrassen blir jämnare och stoppningen sätter sig bättre.

För att undvika spill i sängen och andra olyckor finns madrassskydd som är tvättbara. Skulle olyckan ändå vara framme så spola kallt vatten genom madrassen endast på fläcken. Blöt inte ner hela sängen.

Trä är ett levande material som påverkas av luftfuktighet och temperatur, därför kan man behöva efterdra sängbenen emellanåt för att undvika gnissel och knarr. Då minskas även risken för att de skadas och går sönder. Fortsätter oljuden kan man lossa benen och talka eller spraya silikon på kontaktytorna. Sätt på filtertassar om du har hårda golv.